De werkgroep Kerk en Vluchteling wil graag in contact komen met mensen die
asielzoekers in het AZC te Goes willen bezoeken.

Veel asielzoekers zien uit naar contacten met mensen, waarmee ze kunnen praten
over de alledaagse dingen van het leven, over de cultuur waarin ze terecht zijn
gekomen, over de Nederlandse taal die ze vaak erg moeilijk vinden, maar vaak ook
over de diepere dingen van het leven.

Als vrijwilliger met een kerkelijke achtergrond kun je deze mensen iets laten
zien van wat in Matth 25:35 staat: "ik was een vreemdeling en u hebt mij gastvrij
onthaald".
Graag komen wij in contact met mensen die daar invulling aan willen geven.
Voor meer informatie kunt u/ kun jij contact opnemen met de coördinatoren
bezoekwerk,

Johan Hubregtse

T. 0113-311987

Algemeen

In maart 2011 is met ondersteuning van stichting Gave de Interkerkelijke werkgroep Kerk en Vluchteling Goes opgericht. Stichting Gave begeleidt plaatselijke christenen vanuit de kerken bij het werk onder asielzoekers en is op diverse andere manieren actief in het leggen van contacten tussen Nederlandse christenen en asielzoekers. In strikte zin werken wij vooral met asielzoekers, dat wil zeggen met mensen die uit eigen land gevlucht zijn en een asielaanvraag hebben ingediend in Nederland. Pas als die aanvraag gehonoreerd is, spreekt de Nederlandse staat van vluchtelingen.

Wij zijn een werkgroep die bestaat uit christenen van verschillende kerkelijke gemeenten uit Goes. Tot op heden nemen de volgende kerken hieraan deel:

• Christelijke Gereformeerde Maranatha kerk Goes,
  • Evangelische Gemeente Rafaël Goes,
  • Gereformeerde Gemeente Goes,
  • Gereformeerd Kerk Vrijgemaakt Goes,
  • Vergadering van gelovigen
  • Hervormde gemeente de Levensbron,
Daarnaast nemen er nog 2 personen op persoonlijke titel deel aan de werkgroep.

Vanuit onze eigen gemeente de Levensbron nemen dhr. C. Korpel (secreataris), Erik-Jan Zandee en Gea Weststrate deel aan deze werkgroep.

Het doel van de werkgroep is leden uit kerken en kerkelijke gemeenten motiveren om asielzoekers te gaan bezoeken, hun gastvrijheid te bieden, het Evangelie bekend te maken en praktische hulp te geven. De werkgroep ondersteunt de deelnemende gemeenteleden bij dit werk en helpt zo nodig het werk te coördineren.

Lopende activiteiten zijn op dit moment:

·         Bezoekwerk. Dit wordt gedaan door vrijwilligers (mannen en vrouwen uit diverse kerkelijke gemeenten). Zij gaan naar het AZC om daar bewoners te bezoeken die aangegeven hebben dit op prijs stellen.

Voor zover mogelijk verlenen zij steun aan verhuizende asielzoekers en proberen hen  in contact te brengen met een plaatselijke kerkelijke gemeente

·         Kerkdiensten die door asielzoekers worden bezocht (sommige met vertaling), waarbij sommige worden opgevangen na de kerkdienst door vrijwilligers.

·         Vrouwenwerk ( bijeenkomst op dondermiddag, gecoördineerd vanuit de Chr. Geref. Kerk )

·         Meidengroep ( bijeenkomst op donderdagavond, doelgroep 15-25 jaar, gecoördineerd door werkgroeplid vanuit de Hervormde gemeente de Levensbron )

·         Bijbelcursus aan asielzoekers (10 lessen, gecoördineerd door werkgroeplid vanuit de Evangelische gemeente Rafaël )

·         Eenmalige activiteiten ( bijv. gezamenlijke maaltijd, kledingverkoop e.d. )

·         Nederlandse les ( bepaalde periodes, gecoördineerd door werkgroeplid vanuit de Evangelische gemeente Rafaël )

·         Toerusting van vrijwilligers ( d.m.v. cursus stichting Gave )

·         Structuur aanbrengen in de activiteiten

Zoals u ziet worden deze activiteiten interkerkelijk opgepakt. Er zijn ongeveer 50 vrijwilligers (uit de diverse kerkelijke gemeenten) actief bij de verschillende activiteiten.

In onze eigen gemeente…

Vanuit onze gemeente wordt de meidengroep gecoördineerd. 1 x per 2 weken komen we met een groep vrijwilligers en zo`n 15 meiden van 15-25 jaar bij elkaar. We drinken gezellig thee/koffie en gaan vaak iets creatiefs doen, of een spelletjes avond. We hebben fijne avonden met elkaar en er zijn mooie contacten ontstaan.

Wekelijks bezoeken enkele bewoners van het AZC onze kerkdiensten. Zij worden opgehaald door vrijwilligers uit onze eigen gemeente en na de kerkdienst thuis mee uitgenodigd voor een versnapering. Omdat zij onze taal nog niet of in kleine mate beheersen, hebben wij een vertaalsysteem aangeschaft. Elke zondagmorgen worden door vrijwilligers uit onze gemeente de dienst ter plaatse vertaalt, zodat onze broeders en zusters de dienst in hun taal mee kunnen luisteren. Dit wordt tot nu toe gedaan in het Engels en Frans, maar ook voor andere specifieke talen zoeken wij naar mogelijkheden. De coördinatie over het ophalen en vertaalwerk is in handen van fam. Eigenraam, Heinkenszand.

Mocht u/jij geïnteresseerd zijn in het werk rondom het asielzoekerscentrum of wilt u/jij meer info, neem dan contact op met:

Info over de Interkerkelijke werkgroep:

Erik-Jan Zandee   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of dhr. C. Korpel   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Info over de meidengroep:

Info over het ophalen en vertaalwerk:

Joomla SEF URLs by Artio

Protestantse Kerk

De hervormde gemeente 'de Levensbron' in Goes behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland.logo-pkn-240